Potencijal srpskog tržišta nekretnina predstavljen u Dubaiju

01. april 2022.
Delegacija udruženja Klaster nekretnine učestvovala je na globalnim događajima „International Property Show“ i „Annual Investment Meeting“ koji su, krajem marta u Dubaiju, okupili velike svetske igrače na tržištu nepokretnosti.  U Paviljonu Srbije na EXPO 2020 Dubai, Klaster nekretnine je organizovao prezentaciju srpskog tržišta nekretnina, a učestvovali su predstavnici ove branše iz  SAD, Kalifornije, sa Floride, privrednici iz UAE, predstavnici „Trade Mission Trip to Dubai“. Uspostavljena je poslovna saradnja između mnogih privrednika koji su učestvovali na ovim konferencijama.
Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević predstavio je kretanja na srpskom tržištu nekretnina u poslednjih nekoliko godina, a šef kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju Marko Selaković govorio je o makroekonomskim trendovima u srpskoj ekonomiji.
Na „International Property Show“, na kojoj je bilo preko 600 učesnika iz inostranstva, presednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević i predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju dr Slaviša Pešić sastali su se sa predsednicom Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) Lesli Ruda Smith, direktorom za Globalne saveze Aleksandrom Eskuderom i sa rukovodstvima lokalnih asocijacija Realtora.
Sa Klifom Longom, generalnim direktorom „Orlando Regional Realtors Association“ (ORRA), koja je jedna od najvećih lokalnih asocijacija posrednika u prometu nepokretnosti SAD, koja ima više od 20.000 članova potvrđen je ranije postignut dogovor o organizaciji „ORRA Trade Mission Trip to Serbia“ u septembru ove godine. Dogovorili su i saradnju sa asocijacijom Brazila COFECI, koja ima više od 400.000 članova.
Delegacija Klastera nekretnine je učestvovala na „Annual Investment Meeting“ (AIM), koji je vodeća globalna investiciona konferencija. Na uvodnom panelu je govorila potpredsednica Kolumbije Marta Lucija Ramirez, , generalni sekretar UNCTAD Rebeka Grinspen, podsekretar u Generalnom sekretarijatu UN Vera Songve, podsekretar u Departmentu za ekonomski razvoj Abu Dabija Rašid Abdulkarim Al Bluši i drugi.
Na skupu u Paviljonu Srbije predstavnica ORRA Ališa Metson je pozvala svoje kolege da u septembru u što većem broju dođu u Srbiju, da učestvuju na savetovanju koje će tada organizovati Klaster nekretnine, kao i da uspostave poslovnu saradnju sa srpskim kolegama.
Predstavnici delegacija koji su učestvovali na „International Property Show“ i „Annual Investment Meeting“ obišli su u Dubaiju, Šardži i Abu Dabiju, objekte koje grade vodeći investitori iz UAE, „Aldar Properties“, „Eagle Hills“, Emaar i održali sastanke sa predstavnicima ovih kompanija.
Preuzeto sa: www.pks.rs