Uvodi se red u promet nekretnina - 23. jul 2014

Nova četri pravilnika koja detaljno regulišu promet nekretnina u Srbiji stupiće na snagu 29.jula. Istog dana će u Privrednoj komori Srbije (PKS) biti priređen stručni skup, na kojem će predstavnici Minstarstva trgovine obrazložiti njihovu primenu, potvrdio je Tanjugu predsednik grupacije posrednika u prometu nepokretnosti u PKS, Damir Borić, koji je angažovan na organizaciji skupa.

U registru, koji je formiran i objavljen u zakonskom roku mogu se dobiti informacije o privrednim subjektima iz ove oblasti i njihovim zaposlenima koji imaju položen stručni ispit za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti.

Viši savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Stojanović rekao je da se uvođenjem registra obezbeđuje viši stepen pravne sigurnosti za potrošače i privrednike koji koriste usluge posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti, jača konkurentnost u ovoj važnoj uslužnoj delatnosti i bitno smanjuje mogućnost nelegalnog obavljanja poslova posredovanja.

U toku je prijem zahteva za upis u Registar posrednika. Kako je Ministarstvo dužno da u roku od 30 dana od podnošenja zahteva izda Rešenje i upiše posrednika u Registar posrednika, očekuje se da će do kraja maja meseca 2015. godine svi posrednici koji ispunjavaju zakonske uslove biti upisani u Registar posrednika.