Vesti

Održan sastanak Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije

16. jun 2022.
U Palati Srbija održan je sastanak Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije, posvećen radu na Predlogu programa za suzbijanje sive ekonomije 2022-2025 i pripadajućeg Akcionog plana 2022-2023.
Predlog programa je prošao javnu raspravu tokom februara 2022. godine, dok su tokom aprila prikupljena mišljenja od nadležnih institucija iz Vlade Republike Srbije. Stručna grupa će tokom leta nastaviti rad na finalizaciji Predloga programa i Akcionog plana, kako bi oba dokumenta bila spremna za slanje novoj Vladi RS radi usvajanja.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva pravde, Ministarstva privrede, Poreske uprave, Narodne banke Srbije, Uprave carina, Republičkog sekretarijata za javne politike, Republičkog zavoda za statistiku, Fiskalnog saveta, APR-a, Inspektorata za rad i Saveza za fer konkurenciju i NALED-a.
Ovo je šesti po redu sastanak Stručne grupe od početka rada na novom Programu za suzbijanje sive ekonomije. U prethodnom periodu održane su i dve dvodnevne radionice Stručne grupe, kako bi sve institucije uključene u sprovođenje Programa bile uključene u definisanje mera i aktivnosti, u cilju njihove što bolje sprovodljivosti.

Preuzeto sa: www.naled.rs   

više

Potencijal srpskog tržišta nekretnina predstavljen u Dubaiju

01. april 2022.
Delegacija udruženja Klaster nekretnine učestvovala je na globalnim događajima „International Property Show“ i „Annual Investment Meeting“ koji su, krajem marta u Dubaiju, okupili velike svetske igrače na tržištu nepokretnosti.  U Paviljonu Srbije na EXPO 2020 Dubai, Klaster nekretnine je organizovao prezentaciju srpskog tržišta nekretnina, a učestvovali su predstavnici ove branše iz  SAD, Kalifornije, sa Floride, privrednici iz UAE, predstavnici „Trade Mission Trip to Dubai“. Uspostavljena je poslovna saradnja između mnogih privrednika koji su učestvovali na ovim konferencijama.
Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević predstavio je kretanja na srpskom tržištu nekretnina u poslednjih nekoliko godina, a šef kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju Marko Selaković govorio je o makroekonomskim trendovima u srpskoj ekonomiji.
Na „International Property Show“, na kojoj je bilo preko 600 učesnika iz inostranstva, presednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević i predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju dr Slaviša Pešić sastali su se sa predsednicom Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) Lesli Ruda Smith, direktorom za Globalne saveze Aleksandrom Eskuderom i sa rukovodstvima lokalnih asocijacija Realtora.
Sa Klifom Longom, generalnim direktorom „Orlando Regional Realtors Association“ (ORRA), koja je jedna od najvećih lokalnih asocijacija posrednika u prometu nepokretnosti SAD, koja ima više od 20.000 članova potvrđen je ranije postignut dogovor o organizaciji „ORRA Trade Mission Trip to Serbia“ u septembru ove godine. Dogovorili su i saradnju sa asocijacijom Brazila COFECI, koja ima više od 400.000 članova.
Delegacija Klastera nekretnine je učestvovala na „Annual Investment Meeting“ (AIM), koji je vodeća globalna investiciona konferencija. Na uvodnom panelu je govorila potpredsednica Kolumbije Marta Lucija Ramirez, , generalni sekretar UNCTAD Rebeka Grinspen, podsekretar u Generalnom sekretarijatu UN Vera Songve, podsekretar u Departmentu za ekonomski razvoj Abu Dabija Rašid Abdulkarim Al Bluši i drugi.
Na skupu u Paviljonu Srbije predstavnica ORRA Ališa Metson je pozvala svoje kolege da u septembru u što većem broju dođu u Srbiju, da učestvuju na savetovanju koje će tada organizovati Klaster nekretnine, kao i da uspostave poslovnu saradnju sa srpskim kolegama.
Predstavnici delegacija koji su učestvovali na „International Property Show“ i „Annual Investment Meeting“ obišli su u Dubaiju, Šardži i Abu Dabiju, objekte koje grade vodeći investitori iz UAE, „Aldar Properties“, „Eagle Hills“, Emaar i održali sastanke sa predstavnicima ovih kompanija.
Preuzeto sa: www.pks.rs       

više

Prva redovna sednica Skupštine udruženja Klaster nekretnine u 2022. godini

25. februar 2022.
U Domu Garde Vojske Srbije u Beogradu (Topčider) održana je prva redovna sednica Skupštine Klastera nekretnine u ovoj godini. Skupština udruženja je usvojila izveštaj Upravnog i Nadzornog odbora o radu udruženja u 2021. godini i donela odluku o organizaciji Stručnog savetovanja posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2022.

 

više

Konferencija „Nauči da uspeš“ je srpski brend - 5. mart 2019

Od 15. do 17. aprila 2019. u Beogradu će biti održano Četvrto stručno savetovanje „Nauči da uspeš“ – najznačajniji skup posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope.

Sve o skupu na : www.naucidauspes.rs

više

Sajam nekretnina na Beogradskom sajmu - 4. mart 2019

Na Izložbi nekretnina će biti prestavljena ponuda stambenih i poslovnih objekata, hotela šoping centara u zemlji i inostranstvu. Sajam nekretnina će se održati 17-20. aprila 2019. godine u Hali 1 Beogradskog sajma, u okviru 45. Sajma građevinarstva SEEBBE, koji predstavlja najveću manifestaciju ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi sa preko 36.000 posetilaca..

O Sajmu građevinarstva SEEBBE i uslovima za izlaganje na sajmu se više može saznati na http://sajamgradjevine.rs/sr/pocetak/

više

Četvrta srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture - 18. decembar 2018

Zadovoljstvo nam je što će se na konferenciji obratiti značajan broj eminentnih zvaničnika i stručnjaka iz sektora, među kojima su predstavnik Ambasade Izraela u Srbiji, Branislav Popović, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Milutin Folić, arhitekta Grada Beograda, Mia Zečević, partner u kompaniji Novaston Asset Management, Ivana Rajković, pomoćnik direktora za transakcije i portfolio menadžment kompanije Poseidon Group i dr.

Ukupan broj posrednika koji su upisani u Registru posrednika na dan 27. jul 2015. godine je 478. Od ovog broja je 186 preduzetnika (sa 432 agenta) i 292 privredna društva (sa 400 agenata). To znači da 39 odsto posrednika posluje u formi preduzetnika i zapošljava 52 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a 61 odsto u formi privrednog društva sa 48 odsto od ukupnog broja zaposlenih lica u ovoj oblasti.

Prosečan broj zaposlenih po posredniku je veoma mali i iznosi 1,73 (kod preduzetnika je to 2,32 / a kod privrednih društava 1,37).

Željko Stojanović, rukovodilac Grupe za razvoj usluga i nacionalnog brenda Srbije, ističe da je od vitalnog značaja povezivanje posrednika u veće firme koje mogu da obezbede ekonomiju obima koja omogućava kvalitetnije pružanje usluga, efikasnije poslovanje i investiranje u razvoj. “Podaci iz Registra upućuju na zaključak, da jedan broj posrednika nije prijavio sva lica sa položenim stručnim ispitom i potrebno je da to učine odmah, jer inspekcijski nadzor je planiran i kazne su visoke. Stojanović, koji je i Predsednik komisije za polaganje stručnog ispita, napominje da od 1.236 lica koje je u dva ispitna roka steklo Uverenje o položenom stručnom ispitu, samo 832 radi kod posrednika. Pitanje je šta se dešava sa još preko 400 lica koje ima Uverenje, ali ne radi nigde.

Zanimljivo je takođe istaći visoku koncentraciju zaposlenih u pet gradova: 3/4 od ukupnog broja zaposlenih, njih 367, radi u Beogradu (268), Novom Sadu (43), Nišu (22), Kragujevcu (15) i Subotici (10). Ostali, njih 111, radi u svim ostalim mestima u Srbiji. U nekim mestima, kao što je na primer Sombor, još nijedan posrednik nije upisan u Registar.

Ministarstvo ažurira podatke u Registru, a građani se pozivaju da Tržišnoj inspekciji prijave sve one koji nezakonito obavljaju delatnost posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti.

više

Informacija za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti - 22. avgust 2018

Obaveštenje o Ispitnom roku III/2018 za polaganje stručnog ispita u prometu i zakupu nepokretnosti

više

Stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti - 8. jun 2018

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti („Sl. glasnik, broj 41/2018) možete preuzeti ovde.

više

Konferencija „Nauči da uspeš“ je srpski brend - 31. mart 2018

Od 16. do 18. aprila 2018. u Beogradu će biti održano Treće stručno savetovanje „Nauči da uspeš“ – najznačajniji skup posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope. Učesnici Konferencije biće predstavljene aktuelnosti sa tržišta nepokretnosti Srbije, regiona, Grčke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, SAD, Južnoafričke Republike, Kine i Indije.

Sve o skupu na : www.naucidauspes.rs

više

Treća srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture - 7. februar 2018

Treća  srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture održava se u Beogradu, u Hotelu "Metropol Palace" 21. februara 2018. godine.

Ovogodišnju konferenciju će otvoriti Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Konferencija ima za cilj razmenu ideja i informacija iz oblasti nekretnina i infrastrukture u Srbiji i širem regionu. Poseduje prezentacije najviših članova državnog i privatnog sektora u oblasti nekretnina, bankarstva, procena.

više

ABR obuka - 1. decembar 2017

U petak, 1. i subotu 2. decembra 2017. godine, održan je, po drugi put, ABR kurs, u hotelu ZIRA.

Ovaj kurs je namenjen agentima koji žele da usavrše svoja znanja za rad sa kupcima. U SAD i ostalim razvijenim svetskim ekonomijama je to jedan od osnovnih kurseva koje pohađaju članovi NAR.

Posle pohađanja kursa i položenog testa, polaznici kursa moraju da dokažu praksu u zastupanju kupaca, nakon čega automatski postaju članovi REBAC (veće agenata - posrednika koji zastupaju kupce) – pre toga naravno morate da budete članovi NAR, što zaposleni-agenti, članova Klastera nekretnine mogu da budu, ako su položili Stručni ispit i upisani u Registar posrednika.

Upisivanjem u bazu podataka REBAC stiču se određene prednosti na međunarodnom tržištu, tj. svi oni koji znaju šta je ABR oznaka i REBAC (a na Zapadu to znaju skoro svi potencijalni klijenti) će Vas pronaći u REBAC bazi kada traže ABR specijaliste u Srbiji (odnosno one agente koji treba da rade sa njima kao kupcima).

Kurs organizujemo uz podršku IHC Global fondacije koja nas je oslobodila plaćanja obaveza koje bismo imali da ih organizujemo na komercialnoj osnovi, te kurs ima ovu cenu (njegova uobičajena cena iznosi 175 USD). Zahvaljujući velikom angažovanju dr. Slaviše Pešića koji će biti i predavač, za ovaj kurs je preveo i priručnik, uspeli smo da postignemo dogovor sa IHC Global i da dobijemo pravo da organizujemo kurseve.

više

REALTORS CONFERENCE & EXPO 2017 - 6. novembar 2017

Delegacija udruženja Klaster nekretnine je učestvovala na “Realtors Conference&Expo” koja je odžana 02.- 06. novembra 2017. godine u Čikagu (SAD).

Ovo je bio treći nastup Klastera nekretnine na konferenciji Realtora, najvećem stručnom skupu posvećenom tržištu nekretnina na kojem je ove godine učestvovalo preko 20 hiljada profesionalaca iz celog sveta. Konferenciju i sajam organizuje NAR (National Association of Realtors) je najveća asocijacija posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti na svetu, koja ima preko 1,3 miliona članova u oko 68 država. NAR je najveće trgovinsko udruženje u SAD, čiji članovi imaju prihod od preko 45 milijardi USD.

U delegaciji su bili Nenad Đorđević, dr Slaviša Pešić, Nebojša Rapaić, Ervin Pašanović, Branislav Petrović, Milena Ristić i Ališa Metson. Predsednik Upravnog odbora Nenad Đorđević i potpredsednik stručnog saveta Klastera nekretnine dr Slaviša Pešić su odžali sastanke sa predstavnicima vodećih kompanija iz SAD, nacionalnih asocijacija, sa članovima i predsednicima Komiteta za konferencije i globalne saveze, sa programskom direktorkom Komiteta za konferencije Roz Krajner, direktorom za Komiteta za Globlane saveze DŽo Šnajderom i sa izvršnom direktorkom fonda IHC Global Silvijom Lukini sa kojom je dogovoren nastavak saradnje (Klaster nekretnine će nastaviti da drži kurseve za stručne specijalizacije posrednika u prometu nekretnina, kao što je REMB, ABR Kurs i ostali). Klaster nekretnine ja zaključio sporazum o saradnji Grčkom asocijacijom Realtora, koji su potpisali Nenad Đorđević i predsednica “Hellenic Association of Realtors” Aleksandra Sekuri.

U saradnji sa Ministarstvom Spoljnih Poslova - Ambasadom Republike Srbije u SAD i NAR-om, 04. novembra 2017. godine smo organizovali prezentaciju “The Benefits of Doing Business in Serbia”. O poslovnom ambijentu u Republici Srbiji, mogućnostima za ulaganje i tržištu nekretnina su govorili Ambasador Republike Srbije u SAD Đerđ Matković i član Stručnog Saveta Klastera nekretnine Ališa Metson. Skoro sva mesta u “Global Real Estate Theatre” u kojem je prezentacija održana su bila popunjena, a veliki broj prisutnih je najavio dolazak u Beograd za 17. april 2018. godine, kada će se održati Stručno savetovanje NAUČI DA USPEŠ.

Nastup Klastera nekretnine na konferenciji je bio zapažen od strane većine učesnika. Od velikog broja stranih delegacija i od predstavnika domaćina, NAR smo dobili pohvale za organizaciju nastupa na konferenciji i predstavljanje privrednog potencijala i tržišta nekretnina Srbije. Naši predstavnici, Ambasador Đerđ Matković i Generalni Konzul Republike Srbije Dejan Radulović su odgovarali na pitanja učesnika konferencije i uspešno predstavili Srbiju na najznačajnijem globalnom skupu profesionalaca koji se bave prometom nekretnina.

više