Vesti

Druga redovna sednica Skupštine udruženja Klaster nekretnine u 2022. godini

09. decembar 2022.

U Svečanoj sali Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima je održana druga redovna sednica Skupština udruženja Klaster nekretnine u 2022. godini. Skupština udruženja je usvojila Plan rada udruženja u 2023. godini i odluku o članarini za 2023. godinu, kao i odluku o osnivanju Saveta za marketing.

Nakon usvajanja izveštaja o radu Klastera nekretnine u periodu 2020-2020. godine, koji je Skupštini udruženja podneo predsednik Upravnog odbora Nenad Đorđević, Skupština je izabrala organe upravljanja udruženjem. Za predsednika Skupštine udruženja je izabran Radosav Janković, a za potpredsednike Vladimir Obradović i Veljko Nikolić. Za članove Upravnog odbora su izabrani: Nenad Đorđević, Damir Borić, Miroslav Cvetković, Nebojša Rapaić, Nenad Mitrović, Gordan Lemajić i Slavica Nećak. Za članove Nadzornog odbora su izabrani: Ervin Pašanović, Željko Maravić i Danča Slavov. Skupština je imenovala dr Slavišu Pešića za predsednika Saveta za međunarodnu privrednu saradnju, a Aleksandra Piščevića za potpredsenika. Za predsednika Sveta za marketing je postavljen Dušan Mirkulovski, za potpredsednika Marko Jevtić, a za članove su imenovani: Ervin Pašanović, Đina Mandić i Veljko Nikolić.

više

Konferencija „NAR NXT, The REALTOR Experience 2022“ (Orlando, SAD)

13. novembar 2022.

Predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju udruženja Klaster nekretnine dr Slaviša Pešić je učestvovao na „NAR NXT, The REALTOR Experience 2022“ konferenciji, koja je održana u Orlandu (Florida) SAD, 11-13. novembra 2023. godine. Na ovoj konferenciji je učestvovalo više od 12.000 posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i drugih privrednika iz SAD i još 60 zemalja, a na sajmu koji se održava u okviru konferencije je bilo 400 izlagača. Ovu konferenciju organizuje Nacionalna asocijacija Realtora, koja je najveće trgovinsko udruženje u SAD i najveće strukovno udruženje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti na svetu, koje ima više od 1,6 miliona članova.

Održano je preko 100 predavanja i panela, a na glavnom panelu govornici su bili predsednica Nacionalne asocijacije Realtora Lesli Rouda Smit i proslavljena američka teniserka Venus Vilijams. Najzapaženiji govornici su bili Karl Rouv, politički analitičar i nekadašnji zamenik šefa Kabineta predsednika SAD Džordža Buša mlađeg, Ejprili Rajan, politički analitičar CNN-a, Lorens Jun, glavni ekonomista NAR-a i Džej Šeti, autor bestselera „Think Like a Monk“ koji ima preko 50 milona pratilaca na društvenim mrežama.

Dr Slaviša Pešić je učestvovao na sednici „Global Business&Alliances“ Komiteta NAR, sastao se sa odlazećom predsednicom NAR-a Lesli Rouda Smit, kao i sa ambasadorom NAR za Grčku, Srbiju i Bugarsku Rozi Papagianakis, a pored toga je održao niz sastanaka sa predstavnicima lokalnih asocijacija Realtora (Mejnstrit Čikago, Orlando, Njujork i Florida Realtors).

više

Stručno savetovanje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2022

22. septembar 2022.

Stručno savetovanje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2022 je održano 20-22. septembra 2022. godine u Domu Vojske Srbije i u hotelu Golden Tulip Zira u Beogradu.

Uvodnu reč na otvaranju stručnog savetovanja u Domu Vojske Srbije je dala Anđela Roglić, rukovodilac Grupe za razvoj usluga i nacionalnog brenda Srbije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, koja je prisutne informisala učesnike savetovanja o rezultatima koji su postignuti primenom Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kao i o suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti. Mr Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda je poželeo uspešan rad učesnicima savetovanja i govorio o značaju saradnje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i Republičkog geodetskog zavoda. Ispred udruženja Klaster nekretnine, dobrodošlicu i uspešan rad učesnicima savetovanja je poželeo predsednik Upravnog odbora Nenad Đorđević, a predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije Damir Borić i sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović su govorili o aktivnostima Privredne komore Srbije. Pored njih, učesnicima savetovanja su se obratili i direktor Odeljenje za konkurentnost i investicije NALED-a Dušan Vasiljević, globalna koordinatorka Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) za Istočnu Evropu, Bliski istok i Severnu Afriku Alina Ebi, direktor Asocijacije za internacionalno poslovanje nekretninama Španije – SIRA Fransis Hoze Fernandez Ariza, predsednik Mejnstrit organizacije Realtora (Čikago) Džon Leturno, predsednica Regionalne asocijacije Realtora Orlanda Tensi Soderstrom i predsednik „International Property Show Dubai“ Davud Al Šezavi. Moderator skupa je bio Milorad Miša Ćirić, predsednik „Diaspora Group“.

Nakon otvaranja stručnog savetovanja Nenad Đorđević i Davud Al Šazavi su u Domu Vojske Srbije potpisali sporazum o saradnji između udruženja Klaster nekretnine i „International Property Show Dubai“.

U toku drugog dana savetovanja u hotelu Golden Tulip Zira, održana je radionica o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Moderator ove radionice je bio predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS Damir Borić, a govorili su Danijela Tanić-Zafirović, Ministarstvo finansija, šef Odseka za nadzor Uprave za sprečavanje pranja novca, Snežana Obrenov-Ivanović, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor tržišne inspekcije, koordinator u nadzoru nad elektronskim uslugama, Bojana Minić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor tržišne inspekcije, tržišni inspektor za kontrolu usluga i mr Saša Stefanović koji je govorio o vođenju evidencija po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Moderator radionice o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnostije bio mr Milić Đoković, potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, a govorili su Nenad Đorđević, predsednik upravnog odbora Klastera nekretnine, Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS, Nebojša Rapaić, član Odbora predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS i Marko Danon, koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Republike Srbije. Mr Milić Đoković je održao predavanje o Kodeksu poslovne etike i Bontonu posrednika, sa osvrtom na poslovno ponašanje i komunikacije u prometu i zakupu nepokretnosti. Dejan Vučinić, izvršni direktor Direkcije mreže, OTP Banka Srbija AD je održao predavanje o investicijama u nekretnine u aktuelnim tržišnim okolnostima.

Moderator radionice „Prodaj brže“ je bio Ervin Pašanović, predsednik Nadzornog odbora Klastera nekretnine, a govorili su Borislav Vujović, potpredsednik Udruženja za poslovanje nekretninama Hrvatske gospodarske Komore (Hrvatska), Jelena Davidović, vođa prodajnog tima Nekretnine.rs i Mojauto.rs Ringier Srbija, Katarina Kuzmanović, direktorka nekretnina Sasomange.rs Adria Media Group, Bojana Kovač, direktorka „Red Queen Mediaset Digital Advertising Agency“ i prof. dr Predrag Vujović, Poslovna škola za PR. Dario Žgela, Dimedia internet tehnologije (Hrvatska) je održao predavanje „Pet koraka do uspešnog veb sajta“, a Slavko Bogdanović, trener poslovnih veština, je održao predavanje o planiranju vremena.

Moderator radionice o kupoprodaji i upisu prava vlasništva na nepokretnostima - praksa Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), novine, propisi praksa, je bio Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine, a govornici su bili Branislav Petrović, predstavnik Klastera nekretnine, Darko Vučetić, v.d. pomoćnika direktora RGZ i Miloš Bjelanović, načelnik Odeljenja za drugostepeni postupak, Sektor za Pravne poslove RGZ.

U toku trećeg dana savetovanja u hotelu Golden Tulip Zira, održana je radionica „Realtor – brend koji vodi ka uspehu“. Moderator ove radionice je bio dr Slaviša Pešić, predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju Klastera nekretnine, a govronici su bili Alina Ebi, globalna koordinatorka Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) za Istočnu Evropu, Bliski istok i Severnu Afriku i Rozi Papagianakis, ambasadorka Nacuionalne asocijacije Realtora za Srbiju, Bugarsku i Grčku. Klif Long, izvršni direktor Regionalne asocijacije Realtora Orlanda je održao predavanje „Pripremi se za uspeh u poslu sa nepokretnostima“. Liza Hil, izabrana predsednica Regionalne asocijacije Realtora Orlanda za 2023. godinu i Zola Serenčeš, instruktor NAR kurseva su održali predavanje o međunarodnoj saradnji Realtora u prodaji nepokretnosti. Fransis Hoze Fernandez Ariza, direktor Asocijacije za internacionalno poslovanje nekretninama Španije – SIRA je održao predavanje „Klijenti zauvek – kako steći i zadržati lojalnost klijenata“.

Moderator radionice „Jedna priča o uspehu na tržištu nepokretnosti“ je bio dr Slaviša Pešić, a govornik je bio Gizo Ujarmeli, ambasador Nacionalne asocijacije Realtora za Rumuniju, Moladaviju i Gruziju. Radž Radžpal, predsednik FIABCI SAD je govorio o kreiranju efektivnog marketing plana, a Ališa Metson je održala predavanje „Three strategic ideas to help grow your real estate business“.

Moderator radionice „Doing real estate business in Serbia“ – kako privući inostrane investitore je bio Miroslav Cvetković, potpredsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine, a govorili su dr Marko Selaković, šef Kancelarije privredne komore Srbije u Dubajiu, Dejan Vuković, advokat, potpredsednik saveza za imovinu i investicije NALED, Boris Pizolito „Opisas“ (SAD), Luka Đedović, direktor privatnog bankarstva, OTP Banka Srbija AD i Dragoslav Veličković, ekspert za makroekonomska istraživanja i analize Direkcije za globalna tržišta, OTP Banka Srbija AD. Džon Leturno, predsednik Mejnstrit organizacije Realtora (Čikago) je održao predavanje o poslovanju posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u uslovima male ponude na tržištu.

U toku događaja je održan PSA kurs. Predavač na ovom kursu je bio Džon Leturno.
Svečana večera za učesnike konferencije, govornike i goste je organizovana u Domu Garde Vojske Srbije u Beogradu (Topčider).

Preuzeto sa: www.naucidauspes.rs

više

Održan sastanak Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije

16. jun 2022.
U Palati Srbija održan je sastanak Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije, posvećen radu na Predlogu programa za suzbijanje sive ekonomije 2022-2025 i pripadajućeg Akcionog plana 2022-2023.
Predlog programa je prošao javnu raspravu tokom februara 2022. godine, dok su tokom aprila prikupljena mišljenja od nadležnih institucija iz Vlade Republike Srbije. Stručna grupa će tokom leta nastaviti rad na finalizaciji Predloga programa i Akcionog plana, kako bi oba dokumenta bila spremna za slanje novoj Vladi RS radi usvajanja.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva pravde, Ministarstva privrede, Poreske uprave, Narodne banke Srbije, Uprave carina, Republičkog sekretarijata za javne politike, Republičkog zavoda za statistiku, Fiskalnog saveta, APR-a, Inspektorata za rad i Saveza za fer konkurenciju i NALED-a.
Ovo je šesti po redu sastanak Stručne grupe od početka rada na novom Programu za suzbijanje sive ekonomije. U prethodnom periodu održane su i dve dvodnevne radionice Stručne grupe, kako bi sve institucije uključene u sprovođenje Programa bile uključene u definisanje mera i aktivnosti, u cilju njihove što bolje sprovodljivosti.

Preuzeto sa: www.naled.rs   

više

Potencijal srpskog tržišta nekretnina predstavljen u Dubaiju

01. april 2022.
Delegacija udruženja Klaster nekretnine učestvovala je na globalnim događajima „International Property Show“ i „Annual Investment Meeting“ koji su, krajem marta u Dubaiju, okupili velike svetske igrače na tržištu nepokretnosti.  U Paviljonu Srbije na EXPO 2020 Dubai, Klaster nekretnine je organizovao prezentaciju srpskog tržišta nekretnina, a učestvovali su predstavnici ove branše iz  SAD, Kalifornije, sa Floride, privrednici iz UAE, predstavnici „Trade Mission Trip to Dubai“. Uspostavljena je poslovna saradnja između mnogih privrednika koji su učestvovali na ovim konferencijama.
Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević predstavio je kretanja na srpskom tržištu nekretnina u poslednjih nekoliko godina, a šef kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju Marko Selaković govorio je o makroekonomskim trendovima u srpskoj ekonomiji.
Na „International Property Show“, na kojoj je bilo preko 600 učesnika iz inostranstva, presednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević i predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju dr Slaviša Pešić sastali su se sa predsednicom Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) Lesli Ruda Smith, direktorom za Globalne saveze Aleksandrom Eskuderom i sa rukovodstvima lokalnih asocijacija Realtora.
Sa Klifom Longom, generalnim direktorom „Orlando Regional Realtors Association“ (ORRA), koja je jedna od najvećih lokalnih asocijacija posrednika u prometu nepokretnosti SAD, koja ima više od 20.000 članova potvrđen je ranije postignut dogovor o organizaciji „ORRA Trade Mission Trip to Serbia“ u septembru ove godine. Dogovorili su i saradnju sa asocijacijom Brazila COFECI, koja ima više od 400.000 članova.
Delegacija Klastera nekretnine je učestvovala na „Annual Investment Meeting“ (AIM), koji je vodeća globalna investiciona konferencija. Na uvodnom panelu je govorila potpredsednica Kolumbije Marta Lucija Ramirez, , generalni sekretar UNCTAD Rebeka Grinspen, podsekretar u Generalnom sekretarijatu UN Vera Songve, podsekretar u Departmentu za ekonomski razvoj Abu Dabija Rašid Abdulkarim Al Bluši i drugi.
Na skupu u Paviljonu Srbije predstavnica ORRA Ališa Metson je pozvala svoje kolege da u septembru u što većem broju dođu u Srbiju, da učestvuju na savetovanju koje će tada organizovati Klaster nekretnine, kao i da uspostave poslovnu saradnju sa srpskim kolegama.
Predstavnici delegacija koji su učestvovali na „International Property Show“ i „Annual Investment Meeting“ obišli su u Dubaiju, Šardži i Abu Dabiju, objekte koje grade vodeći investitori iz UAE, „Aldar Properties“, „Eagle Hills“, Emaar i održali sastanke sa predstavnicima ovih kompanija.
Preuzeto sa: www.pks.rs       

više

Prva redovna sednica Skupštine udruženja Klaster nekretnine u 2022. godini

25. februar 2022.
U Domu Garde Vojske Srbije u Beogradu (Topčider) održana je prva redovna sednica Skupštine Klastera nekretnine u ovoj godini. Skupština udruženja je usvojila izveštaj Upravnog i Nadzornog odbora o radu udruženja u 2021. godini i donela odluku o organizaciji Stručnog savetovanja posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2022.

 

više

Konferencija „Nauči da uspeš“ je srpski brend - 5. mart 2019

Od 15. do 17. aprila 2019. u Beogradu će biti održano Četvrto stručno savetovanje „Nauči da uspeš“ – najznačajniji skup posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope.

Sve o skupu na : www.naucidauspes.rs

više

Sajam nekretnina na Beogradskom sajmu - 4. mart 2019

Na Izložbi nekretnina će biti prestavljena ponuda stambenih i poslovnih objekata, hotela šoping centara u zemlji i inostranstvu. Sajam nekretnina će se održati 17-20. aprila 2019. godine u Hali 1 Beogradskog sajma, u okviru 45. Sajma građevinarstva SEEBBE, koji predstavlja najveću manifestaciju ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi sa preko 36.000 posetilaca..

O Sajmu građevinarstva SEEBBE i uslovima za izlaganje na sajmu se više može saznati na http://sajamgradjevine.rs/sr/pocetak/

više

Četvrta srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture - 18. decembar 2018

Zadovoljstvo nam je što će se na konferenciji obratiti značajan broj eminentnih zvaničnika i stručnjaka iz sektora, među kojima su predstavnik Ambasade Izraela u Srbiji, Branislav Popović, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Milutin Folić, arhitekta Grada Beograda, Mia Zečević, partner u kompaniji Novaston Asset Management, Ivana Rajković, pomoćnik direktora za transakcije i portfolio menadžment kompanije Poseidon Group i dr.

Ukupan broj posrednika koji su upisani u Registru posrednika na dan 27. jul 2015. godine je 478. Od ovog broja je 186 preduzetnika (sa 432 agenta) i 292 privredna društva (sa 400 agenata). To znači da 39 odsto posrednika posluje u formi preduzetnika i zapošljava 52 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a 61 odsto u formi privrednog društva sa 48 odsto od ukupnog broja zaposlenih lica u ovoj oblasti.

Prosečan broj zaposlenih po posredniku je veoma mali i iznosi 1,73 (kod preduzetnika je to 2,32 / a kod privrednih društava 1,37).

Željko Stojanović, rukovodilac Grupe za razvoj usluga i nacionalnog brenda Srbije, ističe da je od vitalnog značaja povezivanje posrednika u veće firme koje mogu da obezbede ekonomiju obima koja omogućava kvalitetnije pružanje usluga, efikasnije poslovanje i investiranje u razvoj. “Podaci iz Registra upućuju na zaključak, da jedan broj posrednika nije prijavio sva lica sa položenim stručnim ispitom i potrebno je da to učine odmah, jer inspekcijski nadzor je planiran i kazne su visoke. Stojanović, koji je i Predsednik komisije za polaganje stručnog ispita, napominje da od 1.236 lica koje je u dva ispitna roka steklo Uverenje o položenom stručnom ispitu, samo 832 radi kod posrednika. Pitanje je šta se dešava sa još preko 400 lica koje ima Uverenje, ali ne radi nigde.

Zanimljivo je takođe istaći visoku koncentraciju zaposlenih u pet gradova: 3/4 od ukupnog broja zaposlenih, njih 367, radi u Beogradu (268), Novom Sadu (43), Nišu (22), Kragujevcu (15) i Subotici (10). Ostali, njih 111, radi u svim ostalim mestima u Srbiji. U nekim mestima, kao što je na primer Sombor, još nijedan posrednik nije upisan u Registar.

Ministarstvo ažurira podatke u Registru, a građani se pozivaju da Tržišnoj inspekciji prijave sve one koji nezakonito obavljaju delatnost posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti.

više

Informacija za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti - 22. avgust 2018

Obaveštenje o Ispitnom roku III/2018 za polaganje stručnog ispita u prometu i zakupu nepokretnosti

više

Stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti - 8. jun 2018

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti („Sl. glasnik, broj 41/2018) možete preuzeti ovde.

više

Konferencija „Nauči da uspeš“ je srpski brend - 31. mart 2018

Od 16. do 18. aprila 2018. u Beogradu će biti održano Treće stručno savetovanje „Nauči da uspeš“ – najznačajniji skup posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope. Učesnici Konferencije biće predstavljene aktuelnosti sa tržišta nepokretnosti Srbije, regiona, Grčke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, SAD, Južnoafričke Republike, Kine i Indije.

Sve o skupu na : www.naucidauspes.rs

više