Vesti

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti

02. avgust 2023.
Izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, uvodi se nekoliko ključnih novina kao što je ugovor o zastupanju, kao način za fleksibilno radno angažovanje agenata kod posrednika, novi institut – fiducijarni račun, dok se zakon usklađuje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, rečeno je na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu ovog zakona u Privrednoj komori Srbije.
Na javnoj raspravi „Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti”, na kojoj su privrednicima predočene izmene zakona, čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj ove grane privrede, istaknuto je da se izmene i dopune vrše radi realizacije mera propisanih Programom za suzbijanje sive ekonomije Vlade Republike Srbije 2023-2025. godine.
„Izmenama i dopunama Zakona se propisuje ugovor o zastupanju, kao način za fleksibilno radno angažovanje agenata kod posrednika, čime će se omogućiti da agenti budu angažovani u skladu sa prirodom posla koju obavljaju. Ovakav model se primenjuje u najrazvijenijim ekonomijama sveta, u SAD, mnogim evropskim državama, ali i u Aziji i Južnoj Americi“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije.
Pored toga, dodaje Vesović, uvodi se novi institut, a to je fiducijarni (namenski) račun posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, koji će povećati pravnu sigurnost svih učesnika na tržištu i olakšati poslovanje agencijama za nekretnine.
Vesović kao još jednu novinu ističe da se zakon usklađuje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru što će, prema njegovim rečima, smanjiti mogućnost zloupotrebe, a postupak inspekcijskog nadzora posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti učiniti jednostavnijim i povoljnijim za privrednike.
Ciljevi i dodatni efekti koji će se ostvariti zakonskim novinama su smanjenje broja agenata koji trenutno rade u „sivoj zoni“ i njihov prelazak u legalne tokove, regulisanje statusa oko 300 do 700 agenata u prvoj godini primene propisa, unapređenje pravnog okvira za otkrivanje, kao i sprečavanje i suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma u ovoj oblasti.
Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine istakao je da je oblast nekretnina jedan od ključnih segmenata naše ekonomije i svakodnevnog života građana.
„Stambeno pitanje predstavlja osnovnu potrebu svakog pojedinca a razvoj poslovnog prostora daje podršku daljem jačanju naše privrede, privlači domaće i strane investitore, utiče značajno na radna mesta i omogućava novu perspektivu za naše građane“, rekao je Momirović.
Zato, kaže, mora se osigurati da naše tržište bude stabilno, transparentno i pravično. Nacrt zakona donosi, prema njegovim rečima, značajne promene u našem pravnom okviru, ističući da tržište nepokretnosti u Srbiji pokazuje otpornost na ekonomske pritiske.
Podaci pokazuju, dodaje, da tržište nepokretnosti i dalje održava značajan rast, četvrtu godinu zaredom, mereno brojem ostvarenih transakcija prometa i ukupne vrednosti kupoprodaja.
Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti, navodi, u 2022. godini je dostigla 7,5 milijardi evra, što je 22 posto više u odnosu na 2021. godinu i taj trend se, kaže, nastavlja i u ovoj godini.
Navodi i da je prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, ukupna količina novca korišćena za kupovinu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine iznosila više od 1,6 milijardi evra, što predstavlja rast od 2,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine.
Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti, dodaje, bio je 29.275. U drugom kvartalu ove godine kupljeno je 30.548 nekretnina, a za njihovu kupovinu je potrošeno 1,7 milijardi evra. Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti, blizu jedne milijarde evra, zauzimali su stanovi, čije učešće u ukupnoj prometovanoj vrednosti je iznosilo 58 posto, rekao je ministar.
Javnu raspravu organizovali su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine (MUST) i Privredna komora Srbije (PKS). U izradi Nacrta učestvovali su predstavnici MUST, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, udruženja Klaster nekretnine, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Saveta stranih investitora i PKS, kroz Radnu grupu za izradu Nacrta zakona.
MUST je objavilo javni poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu zakona, koja se održava u periodu od 14. jula do 2. avgusta 2023. godine, tokom koje su zainteresovani imali priliku da dostave konkretne predloge, primedbe i sugestije za izmene i dopune Nacrta zakona.
Prethodno su javne rasprave održane u RPK Niš i u RPK Novi Sad.
Preuzeto sa: www.pks.rs 

više

Sastanak rukovodstva udruženja posrednika u prometu nepokretnosti sa prostora bivše SFRJ sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem

31. maj 2023.
U zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci je održan sastanak predstavnika udruženja posrednika u prometu nepokretnosti sa prostora bivše SFRJ, sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem. Učesnici sastanka su bili predsednik Upravnog odbora UPPN Republike Srpske Dragan Milanović, predsednik Skupštine UPPN Republike Srpske Predrag Tešić, predsednica Udruženja posrednika u prometu nekretnina Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Naida Ćerimagić, počasni član FIABCI Slovenija Franc Gerbec, predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine Nenad Đorđević, članovi Upravnog odbora Nebojša Rapaić i Nenad Mitrović, predsednik Nadzornog odbora Ervin Pašanović i predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju udruženja Klaster nekretnine dr Slaviša Pešić.
Na sastanku se razgovaralo o unapređenju saradnje udruženja posrednika u prometu nepokretnosti iz našeg regiona i promociji Republike Srpske kao investicione destinacije.

više

Sednica Skupštine Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske

30. maj 2023.
U Privrednoj komori Republike Srpske u Banjaluci održana je sednica Skupštine Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske (UPPN RS). Na ovoj sednici su izabrani članovi Upravnog i Nadzornog odbora UPPN RS. Za predsednika Skupštine UPPN RS je izabran Predrag Tešić, za predsednika Upravnog odbora Dragan Milanović, a za predsednika Nadzornog odbora Manojlo Popović. Skupština UPPN RS je donela odluku da sa Nacionalnom asocijacijom Realtora (NAR) iz SAD zaključi sporazum o saradnji i ovlastila Upravni odbor da sa NAR pregovara o nacrtu sporazuma.
Delegacija udruženja Klaster nekretnine je učestvovala u radu Skpštine UPPN RS. Skupštini UPPN RS su se obratili predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine Nenad Đorđević i predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju dr Slaviša Pešić. Rukovodstva dva bratska udruženja su se dogovorila da u toku 2023. ili 2024. godini sarađuju u organizaciji stručnih skupova u Srbiji i Republici Srpskoj.

više

DDays konferencija u Banjaluci

30. maj 2023. 
Treća DDays konferencija je održana u hotelu „Bosna“ u Banjaluci (Republika Srpska, BiH). Organizator konferencije je bio „BAM Consult“, uz institucionalnu podršku Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Komisije za hartije od vrijednosti i Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske. Treća konferencija DDays je imala naziv: „Poslovanje finansijskog sektora i sektora nekretnina u uslovima “polikrize” - samo je neizvesnost izvesna!“
Konferenciju je otvorio ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Denis Šulić.
Teme konferencije su bile poslovanje finansijskog sektora i sektora nekretnina u uslovima inflacije, krize javnog i privatnog duga, rastućih troškova života, građanskih nemira, ratova, pandemija. U prepodnevnom delu konferncije se govorilo o finansijskom tržištu, a u popodnevnom o tržištu nekretnina.
Moderator panela: „Regulatorni okvir tržišta nekretnina“ je bio predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine Nenad Đorđević, a pored predstavnika Vlade Republike Srpske na ovom panelu je govorio pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Žarko Malinović. 
Moderator panela: „Nekretnine – sigurna luka ili (pre) naduvani balon“ je bio predsednik Nadzornog odbora udruženja Klaster nekretnine Ervin Pašanović, a govornici su bili predsednik Upravnog odbora Udruženja posrednika u prometu nekretninama Republike Srpske Dragan Milanović, potpredsednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodraske komore Borislav Vujović i stručnjak u oblasti prometa nekretnina iz Sarajeva Haris Kadić.
Moderator panela predstavnika Udruženja posrednika u prometa nekretnina iz regiona Jugoistočne Evrope je bio predsednika Saveta za međunarodnu privrednu saradnju udruženja Klaster nekretnine dr Slaviša Pešić, a govornici su bili predsednik Upravnog odbora Udruženja posrednika u prometu nekretninama Republike Srpske Dragan Milanović, predsednica Udruženja posrednika u prometu nekretnina Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Naida Ćerimagić, potpredsednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodraske komore Borislav Vujović, počasni član FIABCI Slovenija Franc Gerbec i predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine Nenad Đorđević.

više

„Nedelja nekretnina“ u Gruziji

22. april 2023. 
„Nedelja nekretnina“ je održana od 22. do 30. aprila 2023. godine u Tbilisiju i Batumiju (Gruzija). U okviru „Nedelje nekretnina“ je održana konferencija, sajam nekretnina i gala večera za učesnike događaja. Organizator „Nedelje nekretnina“ je bilo Gruzijsko nacionalno udruženje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti (GNARE). Učesnici su bili posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti i ostali profesionalci u oblasti poslovanja nekretninama iz Gruzije, SAD, Evrope i sa prostora bivšeg SSSR-a. Na konferenciji su govorili ministri u Vladi Republike Gruzije, gradonačelnik Tbilisija, predstavnici nacionalnih udruženja posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti iz Evrope i SAD. Na „Nedelji nekretnina“ je učestvovala i privredna delegacija Realtora iz SAD, predvođena predsednikom Nacionalne asocijacije Realtora (NAR) Kenijem Parselom. NAR je najveće trgovinsko udruženje u SAD i najveća nacionalna asocijacija posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti na svetu, čiji članovi ostvaruju ukupan godišnji prihod od preko 50 milijardi američkih dolara.
Udruženje Klaster nekretnine je na „Nedelji nekretnina“ predstavljao predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju dr Slaviša Pešić, koji je i ambasador Nacionalne asocijacije Realtora za Istočnu Evropu.
„Nedelja nekretnina“ u Gruziji i regionalni Samit rukovodilaca asocijacija posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Zapadne Evrope koji se održava u Granadi (Španija), su najznačajniji međunarodni skupovi u ovoj oblasti koji se održavaju u Evropi u 2023. godini. Prvi regionalni Samit rukovodilaca asocijacija posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti je održan u aprilu 2019. godine u Beogradu, u organizaciji Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) i udruženja Klaster nekretnine.

više

Prva redovna sednica Skupštine udruženja Klaster nekretnine u 2023. godini

30. mart 2023. godine
U Svečanoj sali Doma Garde Vojske Srbije u Beogradu (Topčider) je održana prva redovna sednica Skupštine udruženja Klaster nekretnine u 2023. godini. Pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Žarko Malinović se obratio Skupštini udruženja na početku zasedanja i govorio o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koje Vlada Republike Srbije planira da predloži Narodnoj skupštini u tekućoj godini.
Skupština udruženja je usvojila izveštaj Upravnog i Nadzornog odbora o radu udruženja u 2022. godini, novi Statut udruženja i Pravila poslovanja – Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti udruženja Klaster nekretnine. 
Skupština udruženja je izabrala Branislava Petrovića za predsednika Disciplinske komisije udruženja. Za članove Disciplinske komisije su izabrani: mr Milić Đoković, Predrag Vrbaški, Predrag Dević i Miodrag Tomić.

više

Konstitutivna sednica Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine

16. mart 2023.
Upravni odbor udruženja Klaster nekretnine je održao konstitutivnu sednicu. Članovi Upravnog odbora udruženja su položili zakletvu. Nakon polaganja zakletve za predsednika Upravnog odbora je izabran Nenad Đorđević, a za potpredsednika Miroslav Cvetković. 
Rukovodstvo udruženja Klaster nekretnine je nakon konstitutivne sednice Upravnog odbora posetilo Muzej Garde Vojske Srbije u kasarni „Dedinje“ u Beogradu.

više

Vlada Republike Srbije usvojila Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025. godine

09. mart 2023.

Vlada Republike Srbije je usvojila Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025. godine. U okviru posebnog cilja 3 Programa za suzbijanje sive ekonomije je propisana Mera 8. Suzbijanje sive ekonomije u posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Ova mera podrazumeva regulatorne aktivnosti radi propisivanja forme ugovora o zastupanju u posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, uz unapređenje Registra posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti. Efekti ove mere se ogledaju u smanjenju broja agenata koji trenutno rade u sivoj zoni i njihovog prelaska u legalne tokove.

Udruženje Klaster nekretnine je učestvovalo u radu Stručne grupe za borbu protiv sive ekonomije Vlade Republike Srbije, koja je pripremila Nacrt programa za suzbijanje sive ekonomije.

Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025. godine preuzmite ovde: Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025. godine

više

Druga redovna sednica Skupštine udruženja Klaster nekretnine u 2022. godini

09. decembar 2022.

U Svečanoj sali Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima je održana druga redovna sednica Skupština udruženja Klaster nekretnine u 2022. godini. Skupština udruženja je usvojila Plan rada udruženja u 2023. godini i odluku o članarini za 2023. godinu, kao i odluku o osnivanju Saveta za marketing.

Nakon usvajanja izveštaja o radu Klastera nekretnine u periodu 2020-2020. godine, koji je Skupštini udruženja podneo predsednik Upravnog odbora Nenad Đorđević, Skupština je izabrala organe upravljanja udruženjem. Za predsednika Skupštine udruženja je izabran Radosav Janković, a za potpredsednike Vladimir Obradović i Veljko Nikolić. Za članove Upravnog odbora su izabrani: Nenad Đorđević, Damir Borić, Miroslav Cvetković, Nebojša Rapaić, Nenad Mitrović, Gordan Lemajić i Slavica Nećak. Za članove Nadzornog odbora su izabrani: Ervin Pašanović, Željko Maravić i Danča Slavov. Skupština je imenovala dr Slavišu Pešića za predsednika Saveta za međunarodnu privrednu saradnju, a Aleksandra Piščevića za potpredsenika. Za predsednika Sveta za marketing je postavljen Dušan Mirkulovski, za potpredsednika Marko Jevtić, a za članove su imenovani: Ervin Pašanović, Đina Mandić i Veljko Nikolić.

više

Konferencija „NAR NXT, The REALTOR Experience 2022“ (Orlando, SAD)

13. novembar 2022.

Predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju udruženja Klaster nekretnine dr Slaviša Pešić je učestvovao na „NAR NXT, The REALTOR Experience 2022“ konferenciji, koja je održana u Orlandu (Florida) SAD, 11-13. novembra 2023. godine. Na ovoj konferenciji je učestvovalo više od 12.000 posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i drugih privrednika iz SAD i još 60 zemalja, a na sajmu koji se održava u okviru konferencije je bilo 400 izlagača. Ovu konferenciju organizuje Nacionalna asocijacija Realtora, koja je najveće trgovinsko udruženje u SAD i najveće strukovno udruženje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti na svetu, koje ima više od 1,6 miliona članova.

Održano je preko 100 predavanja i panela, a na glavnom panelu govornici su bili predsednica Nacionalne asocijacije Realtora Lesli Rouda Smit i proslavljena američka teniserka Venus Vilijams. Najzapaženiji govornici su bili Karl Rouv, politički analitičar i nekadašnji zamenik šefa Kabineta predsednika SAD Džordža Buša mlađeg, Ejprili Rajan, politički analitičar CNN-a, Lorens Jun, glavni ekonomista NAR-a i Džej Šeti, autor bestselera „Think Like a Monk“ koji ima preko 50 milona pratilaca na društvenim mrežama.

Dr Slaviša Pešić je učestvovao na sednici „Global Business&Alliances“ Komiteta NAR, sastao se sa odlazećom predsednicom NAR-a Lesli Rouda Smit, kao i sa ambasadorom NAR za Grčku, Srbiju i Bugarsku Rozi Papagianakis, a pored toga je održao niz sastanaka sa predstavnicima lokalnih asocijacija Realtora (Mejnstrit Čikago, Orlando, Njujork i Florida Realtors).

više

Stručno savetovanje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2022

22. septembar 2022.

Stručno savetovanje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2022 je održano 20-22. septembra 2022. godine u Domu Vojske Srbije i u hotelu Golden Tulip Zira u Beogradu.

Uvodnu reč na otvaranju stručnog savetovanja u Domu Vojske Srbije je dala Anđela Roglić, rukovodilac Grupe za razvoj usluga i nacionalnog brenda Srbije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, koja je prisutne informisala učesnike savetovanja o rezultatima koji su postignuti primenom Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kao i o suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti. Mr Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda je poželeo uspešan rad učesnicima savetovanja i govorio o značaju saradnje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i Republičkog geodetskog zavoda. Ispred udruženja Klaster nekretnine, dobrodošlicu i uspešan rad učesnicima savetovanja je poželeo predsednik Upravnog odbora Nenad Đorđević, a predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije Damir Borić i sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović su govorili o aktivnostima Privredne komore Srbije. Pored njih, učesnicima savetovanja su se obratili i direktor Odeljenje za konkurentnost i investicije NALED-a Dušan Vasiljević, globalna koordinatorka Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) za Istočnu Evropu, Bliski istok i Severnu Afriku Alina Ebi, direktor Asocijacije za internacionalno poslovanje nekretninama Španije – SIRA Fransis Hoze Fernandez Ariza, predsednik Mejnstrit organizacije Realtora (Čikago) Džon Leturno, predsednica Regionalne asocijacije Realtora Orlanda Tensi Soderstrom i predsednik „International Property Show Dubai“ Davud Al Šezavi. Moderator skupa je bio Milorad Miša Ćirić, predsednik „Diaspora Group“.

Nakon otvaranja stručnog savetovanja Nenad Đorđević i Davud Al Šazavi su u Domu Vojske Srbije potpisali sporazum o saradnji između udruženja Klaster nekretnine i „International Property Show Dubai“.

U toku drugog dana savetovanja u hotelu Golden Tulip Zira, održana je radionica o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Moderator ove radionice je bio predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS Damir Borić, a govorili su Danijela Tanić-Zafirović, Ministarstvo finansija, šef Odseka za nadzor Uprave za sprečavanje pranja novca, Snežana Obrenov-Ivanović, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor tržišne inspekcije, koordinator u nadzoru nad elektronskim uslugama, Bojana Minić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor tržišne inspekcije, tržišni inspektor za kontrolu usluga i mr Saša Stefanović koji je govorio o vođenju evidencija po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Moderator radionice o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnostije bio mr Milić Đoković, potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, a govorili su Nenad Đorđević, predsednik upravnog odbora Klastera nekretnine, Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS, Nebojša Rapaić, član Odbora predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS i Marko Danon, koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Republike Srbije. Mr Milić Đoković je održao predavanje o Kodeksu poslovne etike i Bontonu posrednika, sa osvrtom na poslovno ponašanje i komunikacije u prometu i zakupu nepokretnosti. Dejan Vučinić, izvršni direktor Direkcije mreže, OTP Banka Srbija AD je održao predavanje o investicijama u nekretnine u aktuelnim tržišnim okolnostima.

Moderator radionice „Prodaj brže“ je bio Ervin Pašanović, predsednik Nadzornog odbora Klastera nekretnine, a govorili su Borislav Vujović, potpredsednik Udruženja za poslovanje nekretninama Hrvatske gospodarske Komore (Hrvatska), Jelena Davidović, vođa prodajnog tima Nekretnine.rs i Mojauto.rs Ringier Srbija, Katarina Kuzmanović, direktorka nekretnina Sasomange.rs Adria Media Group, Bojana Kovač, direktorka „Red Queen Mediaset Digital Advertising Agency“ i prof. dr Predrag Vujović, Poslovna škola za PR. Dario Žgela, Dimedia internet tehnologije (Hrvatska) je održao predavanje „Pet koraka do uspešnog veb sajta“, a Slavko Bogdanović, trener poslovnih veština, je održao predavanje o planiranju vremena.

Moderator radionice o kupoprodaji i upisu prava vlasništva na nepokretnostima - praksa Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), novine, propisi praksa, je bio Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine, a govornici su bili Branislav Petrović, predstavnik Klastera nekretnine, Darko Vučetić, v.d. pomoćnika direktora RGZ i Miloš Bjelanović, načelnik Odeljenja za drugostepeni postupak, Sektor za Pravne poslove RGZ.

U toku trećeg dana savetovanja u hotelu Golden Tulip Zira, održana je radionica „Realtor – brend koji vodi ka uspehu“. Moderator ove radionice je bio dr Slaviša Pešić, predsednik Saveta za međunarodnu privrednu saradnju Klastera nekretnine, a govronici su bili Alina Ebi, globalna koordinatorka Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) za Istočnu Evropu, Bliski istok i Severnu Afriku i Rozi Papagianakis, ambasadorka Nacuionalne asocijacije Realtora za Srbiju, Bugarsku i Grčku. Klif Long, izvršni direktor Regionalne asocijacije Realtora Orlanda je održao predavanje „Pripremi se za uspeh u poslu sa nepokretnostima“. Liza Hil, izabrana predsednica Regionalne asocijacije Realtora Orlanda za 2023. godinu i Zola Serenčeš, instruktor NAR kurseva su održali predavanje o međunarodnoj saradnji Realtora u prodaji nepokretnosti. Fransis Hoze Fernandez Ariza, direktor Asocijacije za internacionalno poslovanje nekretninama Španije – SIRA je održao predavanje „Klijenti zauvek – kako steći i zadržati lojalnost klijenata“.

Moderator radionice „Jedna priča o uspehu na tržištu nepokretnosti“ je bio dr Slaviša Pešić, a govornik je bio Gizo Ujarmeli, ambasador Nacionalne asocijacije Realtora za Rumuniju, Moladaviju i Gruziju. Radž Radžpal, predsednik FIABCI SAD je govorio o kreiranju efektivnog marketing plana, a Ališa Metson je održala predavanje „Three strategic ideas to help grow your real estate business“.

Moderator radionice „Doing real estate business in Serbia“ – kako privući inostrane investitore je bio Miroslav Cvetković, potpredsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine, a govorili su dr Marko Selaković, šef Kancelarije privredne komore Srbije u Dubajiu, Dejan Vuković, advokat, potpredsednik saveza za imovinu i investicije NALED, Boris Pizolito „Opisas“ (SAD), Luka Đedović, direktor privatnog bankarstva, OTP Banka Srbija AD i Dragoslav Veličković, ekspert za makroekonomska istraživanja i analize Direkcije za globalna tržišta, OTP Banka Srbija AD. Džon Leturno, predsednik Mejnstrit organizacije Realtora (Čikago) je održao predavanje o poslovanju posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u uslovima male ponude na tržištu.

U toku događaja je održan PSA kurs. Predavač na ovom kursu je bio Džon Leturno.
Svečana večera za učesnike konferencije, govornike i goste je organizovana u Domu Garde Vojske Srbije u Beogradu (Topčider).

Preuzeto sa: www.naucidauspes.rs

više

Održan sastanak Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije

16. jun 2022.
U Palati Srbija održan je sastanak Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije, posvećen radu na Predlogu programa za suzbijanje sive ekonomije 2022-2025 i pripadajućeg Akcionog plana 2022-2023.
Predlog programa je prošao javnu raspravu tokom februara 2022. godine, dok su tokom aprila prikupljena mišljenja od nadležnih institucija iz Vlade Republike Srbije. Stručna grupa će tokom leta nastaviti rad na finalizaciji Predloga programa i Akcionog plana, kako bi oba dokumenta bila spremna za slanje novoj Vladi RS radi usvajanja.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva pravde, Ministarstva privrede, Poreske uprave, Narodne banke Srbije, Uprave carina, Republičkog sekretarijata za javne politike, Republičkog zavoda za statistiku, Fiskalnog saveta, APR-a, Inspektorata za rad i Saveza za fer konkurenciju i NALED-a.
Ovo je šesti po redu sastanak Stručne grupe od početka rada na novom Programu za suzbijanje sive ekonomije. U prethodnom periodu održane su i dve dvodnevne radionice Stručne grupe, kako bi sve institucije uključene u sprovođenje Programa bile uključene u definisanje mera i aktivnosti, u cilju njihove što bolje sprovodljivosti.

Preuzeto sa: www.naled.rs   

više