Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti

02. avgust 2023.
Izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, uvodi se nekoliko ključnih novina kao što je ugovor o zastupanju, kao način za fleksibilno radno angažovanje agenata kod posrednika, novi institut – fiducijarni račun, dok se zakon usklađuje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, rečeno je na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu ovog zakona u Privrednoj komori Srbije.
Na javnoj raspravi „Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti”, na kojoj su privrednicima predočene izmene zakona, čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj ove grane privrede, istaknuto je da se izmene i dopune vrše radi realizacije mera propisanih Programom za suzbijanje sive ekonomije Vlade Republike Srbije 2023-2025. godine.
„Izmenama i dopunama Zakona se propisuje ugovor o zastupanju, kao način za fleksibilno radno angažovanje agenata kod posrednika, čime će se omogućiti da agenti budu angažovani u skladu sa prirodom posla koju obavljaju. Ovakav model se primenjuje u najrazvijenijim ekonomijama sveta, u SAD, mnogim evropskim državama, ali i u Aziji i Južnoj Americi“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije.
Pored toga, dodaje Vesović, uvodi se novi institut, a to je fiducijarni (namenski) račun posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, koji će povećati pravnu sigurnost svih učesnika na tržištu i olakšati poslovanje agencijama za nekretnine.
Vesović kao još jednu novinu ističe da se zakon usklađuje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru što će, prema njegovim rečima, smanjiti mogućnost zloupotrebe, a postupak inspekcijskog nadzora posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti učiniti jednostavnijim i povoljnijim za privrednike.
Ciljevi i dodatni efekti koji će se ostvariti zakonskim novinama su smanjenje broja agenata koji trenutno rade u „sivoj zoni“ i njihov prelazak u legalne tokove, regulisanje statusa oko 300 do 700 agenata u prvoj godini primene propisa, unapređenje pravnog okvira za otkrivanje, kao i sprečavanje i suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma u ovoj oblasti.
Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine istakao je da je oblast nekretnina jedan od ključnih segmenata naše ekonomije i svakodnevnog života građana.
„Stambeno pitanje predstavlja osnovnu potrebu svakog pojedinca a razvoj poslovnog prostora daje podršku daljem jačanju naše privrede, privlači domaće i strane investitore, utiče značajno na radna mesta i omogućava novu perspektivu za naše građane“, rekao je Momirović.
Zato, kaže, mora se osigurati da naše tržište bude stabilno, transparentno i pravično. Nacrt zakona donosi, prema njegovim rečima, značajne promene u našem pravnom okviru, ističući da tržište nepokretnosti u Srbiji pokazuje otpornost na ekonomske pritiske.
Podaci pokazuju, dodaje, da tržište nepokretnosti i dalje održava značajan rast, četvrtu godinu zaredom, mereno brojem ostvarenih transakcija prometa i ukupne vrednosti kupoprodaja.
Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti, navodi, u 2022. godini je dostigla 7,5 milijardi evra, što je 22 posto više u odnosu na 2021. godinu i taj trend se, kaže, nastavlja i u ovoj godini.
Navodi i da je prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, ukupna količina novca korišćena za kupovinu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine iznosila više od 1,6 milijardi evra, što predstavlja rast od 2,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine.
Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti, dodaje, bio je 29.275. U drugom kvartalu ove godine kupljeno je 30.548 nekretnina, a za njihovu kupovinu je potrošeno 1,7 milijardi evra. Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti, blizu jedne milijarde evra, zauzimali su stanovi, čije učešće u ukupnoj prometovanoj vrednosti je iznosilo 58 posto, rekao je ministar.
Javnu raspravu organizovali su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine (MUST) i Privredna komora Srbije (PKS). U izradi Nacrta učestvovali su predstavnici MUST, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, udruženja Klaster nekretnine, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Saveta stranih investitora i PKS, kroz Radnu grupu za izradu Nacrta zakona.
MUST je objavilo javni poziv za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu zakona, koja se održava u periodu od 14. jula do 2. avgusta 2023. godine, tokom koje su zainteresovani imali priliku da dostave konkretne predloge, primedbe i sugestije za izmene i dopune Nacrta zakona.
Prethodno su javne rasprave održane u RPK Niš i u RPK Novi Sad.
Preuzeto sa: www.pks.rs